Izmenjava z Madžarsko, drugi dan

Drugi dan na Madžarskem se je začel z zajtrkom pri družinah. Ob 7.45 smo se zbrali v gimnaziji Lovassy Laszlo Veszprém. Najprej nas je pozdravila podžupanja mesta Veszprem in nam zaželela prijetno bivanje pri družinah in lepo izkušnjo na izmenjavi. Nagovoril nas je tudi ravnatelj in nam prav tako zaželel prijetno izmenjavo. Nazadnje nas je nagovorila koordinatorka izmenjave gospa Žuža. Povedala nam je nekaj malega o zgodovini sodelovanja med našima šolama in nam zaželela prijetno druženje z našimi madžarskimi sovrstniki. Koordinatorka izmenjave na naši gimnaziji profesorica Blake je obdarila gospo podžupanjo in gospoda ravnatelja. Nato smo se razdelili v skupine: 1. skupina je raziskovala življenje sv. Margaret; v njej sva bili Maja Kresnik – Doberšek in Julija Dolinšek s svojima gostiteljema, v 2. skupini so bile Ema Gošte, Nika Gračnar in Eneja Paradiz, ki so s svojimi gostiteljicami preučevale sv. Štefana, 3. skupina je poskušala najti čim več informacij o  gradu in njegovi obrambi, v skupini so bile Mia Vučkovič, Lana Bruderman in Minja Šumnik z gostiteljicami, 4. skupina je raziskovala dejstva o kraljici Gizello; v skupini so bile Doroteja Pesić, Klara Kovač in Sara Veber s svojimi madžarskimi vrstnicami. 5. skupino so sestavljali Eva Justin, Alenka Ugovšek in Ažbe Cekin, raziskovali pa so okoliške samostane.

Po končanih delavnicah so nas gostitelji peljali na kosilo v njihovo priljubljeno kantino v bližini šole, saj, kot pravijo, je to najcenejša hrana za šolsko kosilo. Po obedu sem se s svojo gostiteljico Saro Chegai odpravila z avtobusom do bližnjega mesteca Tihany ob Balatonu v njihovo kavarnico. Najbrž so se naši madžarski gostje med sabo dogovorili, saj sta po nekaj minutah tja prišli tudi Sara Veber in Eneja Paradiz z gostiteljicama. Popeljale so nas po lepih podeželskih ulicah do razgledne točke, od koder smo videle mesto Balatonfüred, ki je le 20 minut vožnje od Veszpréma. Kmalu zatem smo se poslovile, s svojo Saro pa sem pot nadaljevala do picerije, kjer smo imeli z njeno družino večerjo.

Nika Gračner je s svojo gostiteljico po končanem projektu prav tako šla na kosilo, nato pa so se dobile z Emo Gošte ter se skupaj odpravile nakupovat. Zvečer so se zbrale pri eni od njunih vrstnic in bodo prespale skupaj.

Naš drugi dan izmenjave na Madžarskem se počasi bliža koncu. Nabrati si moramo novih moči za jutrišnji naporen dan, ko si bomo ogledali madžarsko prestolnico Budimpešto.

Tekst: Julija Dolinšek in Maja Kresnik Doberšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja