Ana Milovanović

ana milovanović, MIT campusDijakinja 4. b-razreda, Ana Milovanović, je letos s sedmimi drugimi dijaki slovenskih srednjih šol zastopala Slovenijo na svetovnem tekmovanju iz sintezne biologije iGEM. Tekmovanje je potekalo na univerzi MIT v Bostonu od 24. do 28. septembra, nanj pa so se pripravljali celo leto. Sodelovalo je več kot 2700 mladih raziskovalcev, Ana pa je s svojo ekipo dosegla resnično izjemen uspeh, osvojili so namreč zlato medaljo, projekt pa je bil uvrščen med pet najuspešnejših na svetu.

Kaj pravzaprav je iGEM?
iGEM (angleško ”International Genetically Engineered Machine”) je svetovno tekmovanje iz sintezne biologije, ki je namenjeno predvsem študentom, od leta 2012 pa tudi dijakom z vsega sveta. Gre za edinstveno tekmovanje na tem področju, saj omogoča tekmovalcem, da se v enem letu poglobijo v izbrano področje in najdejo možno rešitev za globalen ali pa povsem lokalen problem. Velik poudarek je tudi na povezavi med skupinami po svetu in predstavitvi sintezne biologije širši javnosti.

Kdaj in kako  si se v projekt vključila ti?
Julija lani sem se prijavila na javni razpis, ki je bil objavljen na strani Kemijskega inštituta. Za izbor je bilo treba napisati motivacijsko pismo, rešiti psihološki test, imeti intervju in napisati idejno rešitev zadanega biosinteznega problema v roku desetih dni. V sredini avgusta sem tako prejela e-pošto v kateri je pisalo, da sem bila sprejeta v ekipo.

Kako si usklajevala šolske obveznosti in raziskovalno delo v Ljubljani? Si imela še kaj časa za svoje hobije?
V Ljubljano sem odhajala najprej enkrat do dvakrat na teden, kasneje pa skoraj vsak dan. Pri usklajevanju mi je zelo pomagal dodeljen status tekmovalke, s čimer sem lahko prestavljala datume ocenjevanja. Zaradi obilice dela za hobije žal nisem imela časa.

Zakaj ste se s svojo ekipo odločili, da boste raziskovali prav biogorivo? Ste imeli pri raziskavah kakšne težave, probleme?
Naša družba je v veliki večini odvisna od nafte in fosilnih goriv, zaloge katerih bodo – po mnenju nekaterih – v prihodnosti kmalu pošle. Zaradi tega je izjemno pomembno, da čim prej najdemo rešitev za ta problem. Naša ekipa je rešitev našla v sintezni biologiji.
Na začetku smo res imeli nekaj težav, saj smo prvič delali s precej zahtevno opremo. Prav tako smo se morali naučiti veliko novih metod, kar nam je vzelo precej časa, vendar smo po več ponovitvah poskusov le prišli do rezultatov.

Koliko časa ste bili v Bostonu in kaj te je tam najbolj navdušilo? Kakšen vtis pa je nate napravil New York?
V Bostonu smo preživeli 6 dni, nato smo se za 5 dni odpravili v New York in se zadnji dan ponovno vrnili v Boston. Tako v Bostonu kot v New Yorku sta mi ostala v spominu predvsem prijaznost ljudi in občutek varnosti v tako velikih mestih. Slednji me je zelo presenetil, saj ti dve metropoli na medmrežju pogosto uvrščajo med bolj nevarni mesti za turiste, moj vtis pa je bil ravno nasproten. Seveda bom najbolj pogrešala druženje s člani iGEM ekip.

Kaj tebi pomeni ta projekt? Si zadovoljna z doseženim rezultatom?
Projekt je zame neprecenljiva izkušnja, obenem pa tudi dobra iztočnica za nadaljnje raziskovalno delo. Z rezultatom sem zelo zadovoljna. Zlata medalja, nominacija med najboljših pet ekip na svetu in druge nominacije mi pomenijo veliko, še posebej, ker smo prva slovenska dijaška ekipa na tem tekmovanju.

Si se že odločila kje boš naslednje leto nadaljevala svojo študijsko pot?
Nisem se še dokončno odločila za smer študija, vsekakor pa v prihodnosti želim ostati v raziskovalnih vodah.

Brina Jenček

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja