Športni tabor na Debelem Rtiču

V petek, 14. 9. 2018, smo se dijakinje in dijaki športnih oddelkov 3. letnika (3. d in 3. f) skupaj s spremljevalci prof. Vučko, prof. Škornik, prof. Topole in prof. Benčina že zgodaj zjutraj odpravili iz Celja proti Debelemu rtiču na športni tabor. Športni tabori so namenjeni dijakom športnih oddelkov v drugem in tretjem letniku. Na njih opravimo del pouka športne vzgoje in del obveznih izbirnih vsebin (OIV), kar nas razbremeni med šolskim letom. Po prihodu smo odšli v sobe in odložili prtljago, nato pa odšli na kosilo. Sledil je sestanek, na katerem smo izvedeli točne urnike in načrt dela ter se razdelili v 4 skupine. Po kratkem odmoru smo odšli na eno od ponujenih športnih aktivnosti: košarka in nogomet, odbojka na mivki, plavanje ali kajakaštvo. Dan smo zaključili s poukom matematike in izbranega tujega jezika ter večerjo.

V soboto smo, tako kot vsak dan, zjutraj imeli možnost za trening, ob 7.20 pa je bil prvi zbor, po katerem smo odšli na zajtrk. Nato smo s skupinami, ki so se oblikovale prejšnji dan, posvetili eni od športnih aktivnosti, ki smo jih imeli na programu že v petek. Po športnem delu smo imeli pouk, večerjo, ogledali pa smo si tudi dokumentarni film o kolesarstvu in dopingu.

V nedeljo smo se po zboru in zajtrku dopoldne ponovno posvetili športu, po kosilu smo imeli pouk, popoldne smo se odpravili na pohod po ankaranskem polotoku in uživali v razgledu na slovensko morje. Po večerji smo imeli družabni večer, kjer smo prepevali pesmi in se pogovarjali na terasi.

V ponedeljek smo po zajtrku odšli z ladjico v Piran, kjer smo geografsko spoznavali kulturno dediščino najstarejšega slovenskega obalnega mesta. Ogledali smo si Tartinijev trg, cerkev sv. Jurija, mestno obzidje, cerkev sv. Frančiška in minoritski samostan ter Tartinijevo rojstno hišo, imeli pa smo čas tudi za kakšno fotografijo v lepih piranskih uličicah in kepico sladoleda. Na poti nazaj smo imeli tudi priložnost za skok v morje z ladjice. Popoldne smo ponovno posvetili športu, po večerji pa smo spakirali kovčke in odšli spat.

V torek smo po zajtrku z avtobusom odšli na ogled sečoveljskih solin, kjer smo spoznali tradicionalni način priprave soli in biotsko raznovrstnost ter pomembnost tamkajšnjega krajinskega parka. Vrnili smo se v hotel na kosilo ter se utrujeni, a zadovoljni vrnili v Celje. Letos smo imeli sončno vreme, kar je samo še pripomoglo k super taboru, s katerega smo prinesli domov mnogo lepih spominov in novih izkušenj.

Ana Intihar Marulc